EKB Nasıl Hazırlanır? Geçerlilik Süresi Nedir?
Tüm bu bilgilerden sonra EKB’nin nasıl hazırlandığına ve alınan belgenin ne kadar geçerli olacağına da kısaca değinelim.
EKB Nasıl Hazırlanır?
EKB hazırlanmadan önce binaya ait evraklar temin edilir. Sonrasında EKB uzmanları başvuruda bulunulan binaya giderek teknik ölçümleri yapar ve beyanname düzenlerler. Beyannamede enerji verimliliğini etkileyebilecek değişiklerin tamamı not edilir. Bu aşamalardan sonra uzmanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının beptr2 programına giriş yaparak binanın projesini çizerler. Bakanlığın onayının ardından EKB belgesi bina yetkililerine teslim edilir.
Enerji Kimlik Belgesi Neye Göre Belirlenir?
Binaların enerji performansı belirlenirken izlenen adımlar şunlardır:
- Binanın ısıtılması ve soğutulması için gereken net enerji miktarı hesaplanır.
- Enerjiyi karşılayacak sistemler varsa bu sistemlerin dışında net enerji miktarını karşılamak için ne kadar ısıtma ve soğutma enerjisi tüketileceği belirlenir.
- Havalandırma için ne kadar enerji harcandığı ölçülür.
- Binanın gün ışığı alma düzeyine dikkat edilerek aydınlatma için gerekli enerji tüketimi hesaplanır.
- Su ısıtma için harcanan enerji tüketimi elde edilir.
- Tüm bu verilere göre binanın yıllık olarak metrekare başına ne kadar enerji harcadığı belirlenir.
- Bel değere bağlı olarak binanın karbondioksit salınımı değerine ulaşılır.
- Elde edilen değerler, referans bir bina ile karşılaştırılır. Ardından EKB düzenlenecek bina, altı farklı enerji sınıfından birine yerleştirilir.
Enerji Kimlik Belgesi Geçerlilik Süresi
“Enerji kimlik belgesi kaç yıl geçerli?” sorusu, EKB alacak kişilerin en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor. EKB, verildiği tarihten itibaren on yıl geçerlidir. Belge alındıktan sonra binada herhangi bir değişiklik yapılırsa bir yıl içinde tekrar EKB’nin yenilenmesi gerekir.