Sürdürülebilirlik İçin Enerjiyi Optimize Edin.

Hem yeni hem mevcut binalar için düzenlenen bir belge olan enerji kimlik belgesi, kısaca EKB, enerjinin etkin kullanımı ve sürdürülebilirlik kapsamında ülkemizin hayata geçirdiği en önemli projelerden biridir.

EKB Fiyat Hesaplama Aracı
Ne için istiyorsunuz?
Toplam Metrekare
Telefon Numaranız
Ekstra Sorularınız
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?

EKB, binaların enerji tüketimi sınıflandırması, yıllık olarak metrekare başına enerji ihtiyacı, yalıtım özellikleri, sera gazı salım düzeyi, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliği hakkında detaylı bilgiler içeren bir belgedir.


Enerji Kimlik Belgesi Ne İşe Yarar?
Enerji kimlik belgesi, Enerji Performansı Yönetmeliğine göre enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önüne geçilmesini ve böylelikle çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla düzenlenir.

Enerji Kimlik Belgesinin Kapsamı

“Enerji kimlik belgesi hangi binalar için zorunlu?” ya da “Enerji kimlik belgesi hangi binaları kapsıyor?”diye merak ediyorsanız sorularınızı hemen yanıtlayalım. Enerji kimlik belgesi, bahsedeceğimiz bina türleri dışında tüm yapılar için zorunlu hâle getirildi. EKB kapsamında bulunmayan bina türleri ise şöyle:

  • Kullanım süresinin iki yıldan az olması planlanan binalar,
  • Toplam kullanım alanı 50 metrekareden küçük binalar,
  • Atölyeler,
  • Seralar,
  • Sanayi bölgesinde üretim faaliyetleri için kullanılan binalar,
  • Münferit yani ayrı bir şekilde tasarlanan, soğutma veya ısıtmaya ihtiyaç duyulmayan ardiye, depo, ağıl, ahır gibi binalar,
  • Mücavir alan yani belediye sınırları dışında kalan ancak kontrolü belediyeye ait, toplam inşaat alanı 1000 metrekareden daha az olan binalar.

Bu noktada EKB zorunlu hâle getirilmeden önce inşa edilen bir binada yaşıyorsanız “Eski binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu mu?” diye de soruyor olabilirsiniz.

EKB, bahsettiğimiz bina türleri dışında tüm yeni inşa edilen ve yönetmelik uygulamaya konulmadan önce inşa edilen binalar için zorunludur. Yani eski bir bina için de enerji kimlik belgesi çıkarmanız gerekiyor.

Fiyat Teklifi Al
Enerji Kimlik Belgesi Örneği

Bir enerji kimliği belgesinde binaya dair bilgiler, belgenin veriliş tarihi ve geçerli olduğu tarih, enerji sınıfı detayları, belgeyi düzenleyen uzmanın bilgileri bulunur.

Enerji Kimlik Belgesi Yönetmeliği
EKB Zorunlu mu?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren hem yeni yapılan hem mevcut birçok bina için enerji kimlik belgesinin bulunması zorunlu hâle getirildi. EKB alınması gerekmeyen istisnai yapıların kapsamından da ileride bahsediyor olacağız.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

“Yeni ya da eski binalara enerji kimlik belgesi nasıl alınır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. EKB almak için binanıza ait gerekli evrakları bir araya getirmeniz ve EKB vermeye yetkili bir kuruma başvuruda bulunmanız yeterlidir.

Enerji Kimlik Belgesi Başvurusu Nereye Yapılır?

Hem yeni inşa edilen hem mevcut binalar için EKB alırken enerji verimlilik danışmanlık şirketlerine başvuru yapabilirsiniz. Anasayfamızda yer alan EKB talep formunu doldurarak kolayca enerji kimlik belgenizi temin edebilirsiniz.

Hemen teklif alın!

Uzman ekibimiz, binanızın enerji performansını değerlendirmek için hazır. Hızlı ve pratik bir şekilde teklif almak için bize ulaşın. İhtiyaçlarınızı anlamak ve size en uygun fiyat teklifini sunmak için buradayız. Enerji kimlik belgesi sürecinizde tasarruf edin, bize şimdi başvurun.

Fiyat Teklifi Al
EKB Sınıflandırması ve Sorgulama İşlemleri

Binalar EKB verilirken enerji verimliliğine göre farklı sınıflara ayrılır. Elinizde binanıza ait EKB kopyası bulunmasa bile küçük bir sorgulama yaparak enerji sınıfınız hakkında bilgi sahibi olmanız mümkün.

Bina Enerji Sınıfı Nedir?
+ -

Bina enerji sınıfı, binanın enerji kullanımı ve çevre dostu olma düzeyini göstermeye yarayan harf sınıflandırma sistemi olarak tanımlanabilir. Binalar, A’dan G’ye kadar altı farklı enerji sınıfına girebilir. A enerji sınıfına ait binalar enerji verimliliği en yüksek, G sınıfındakiler ise en düşük verimliliğe sahip binalardır.

A Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
+ -

A sınıfı enerji kimlik belgesi olan konutlar ve binalarda üst seviyede yenilenebilir enerji kaynakları kullanılır. Binanın tasarımından yalıtımına, ısıtma ve soğutma sistemlerinden pencere dizaynına kadar her detaya özenle yaklaşılır.

B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
+ -

B sınıfı enerji kimlik belgesi olan konutlar ve binalar, belirlenen standartların üzerinde enerji verimliliğine sahip binalardır. Bulunduğu iklime göre iyi bir yalıtımı bulunan ve az enerji tüketerek düşük karbondioksit salınımı yapan binalar bu belgeyi alabilir.

C Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
+ -

Bu belgeye sahip olan binalar tüm standartlara uygundur.

Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama İşlemleri
+ -

Yaşadığınız binanın enerji sınıfını merak ediyor ve “Bina enerji sınıfı nasıl öğrenilir?” diye soruyorsanız kısaca anlatalım. Öncelikle bina enerji sınıfı sorgulamanızı internet üzerinden kolayca yapabileceğinizi belirtelim.

e-Devlet üzerinden bina enerji kimlik belgesi sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için ilk olarak T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek sisteme giriş yapmalısınız. Sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı/Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama hizmetine tıklayarak ikamet ettiğiniz bina tercihinde bulunabilir ve binaya ait enerji kimlik belgesine ulaşabilirsiniz. İkametiniz dışında farklı binaları sorgulamak istiyorsanız diğer binalar seçeneğini işaretlemeli ve enerji kimlik belgesi numarasını girmelisiniz. Bunun dışında https://beptr.csb.gov.tr adresini de ziyaret ederek de sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Eğer sorgulayacağınız binanın enerji kimlik belgesi numarasını öğrenme şansınız yoksa sorgu için binanıza ait on haneli UAVT kodunu da kullanabilirsiniz.

EKB Nasıl Hazırlanır? Geçerlilik Süresi Nedir?

Tüm bu bilgilerden sonra EKB’nin nasıl hazırlandığına ve alınan belgenin ne kadar geçerli olacağına da kısaca değinelim.


EKB Nasıl Hazırlanır?
EKB hazırlanmadan önce binaya ait evraklar temin edilir. Sonrasında EKB uzmanları başvuruda bulunulan binaya giderek teknik ölçümleri yapar ve beyanname düzenlerler. Beyannamede enerji verimliliğini etkileyebilecek değişiklerin tamamı not edilir. Bu aşamalardan sonra uzmanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının beptr2 programına giriş yaparak binanın projesini çizerler. Bakanlığın onayının ardından EKB belgesi bina yetkililerine teslim edilir.


Enerji Kimlik Belgesi Neye Göre Belirlenir?
Binaların enerji performansı belirlenirken izlenen adımlar şunlardır:

  • Binanın ısıtılması ve soğutulması için gereken net enerji miktarı hesaplanır.
  • Enerjiyi karşılayacak sistemler varsa bu sistemlerin dışında net enerji miktarını karşılamak için ne kadar ısıtma ve soğutma enerjisi tüketileceği belirlenir.
  • Havalandırma için ne kadar enerji harcandığı ölçülür.
  • Binanın gün ışığı alma düzeyine dikkat edilerek aydınlatma için gerekli enerji tüketimi hesaplanır.
  • Su ısıtma için harcanan enerji tüketimi elde edilir.
  • Tüm bu verilere göre binanın yıllık olarak metrekare başına ne kadar enerji harcadığı belirlenir.
  • Bel değere bağlı olarak binanın karbondioksit salınımı değerine ulaşılır.
  • Elde edilen değerler, referans bir bina ile karşılaştırılır. Ardından EKB düzenlenecek bina, altı farklı enerji sınıfından birine yerleştirilir.


Enerji Kimlik Belgesi Geçerlilik Süresi
“Enerji kimlik belgesi kaç yıl geçerli?” sorusu, EKB alacak kişilerin en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor. EKB, verildiği tarihten itibaren on yıl geçerlidir. Belge alındıktan sonra binada herhangi bir değişiklik yapılırsa bir yıl içinde tekrar EKB’nin yenilenmesi gerekir.

EKB İçin Gerekli Evraklar
  • Yapı Ruhsatı
  • Elektrik Projesi
  • Isı Yalıtım Raporu
  • Mimari Proje (kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler)
  • Mekanik Proje (ısıtma, var ise soğutma, var ise havalandırma, var ise yenilebilir enerji sistemlerine ait projeler)

EKB çıkarmak için gerekli olan evraklara evinizin bağlı bulunduğu belediyenin imar arşivinden ya da ilçe tapu müdürlüğünden erişim sağlayabilirsiniz. Evrakların aslı yerine dijital hâlini temin etmeniz de EKB için yeterli olur.

Enerji Kimlik Belgesini Kimler Verebilir?

EKB ile ilgili en çok merak edilen bir diğer soru ise “Bina enerji kimlik belgesini kim verir?” sorusu. EKB; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünce onaylı Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından verilebilir. Şirketlerde mimar ve mühendislerden oluşan, konu hakkında özel eğitim alan EKB uzmanları bulunur. Tüm süreç bu profesyoneller tarafından yürütülür.

Enerji Kimlik Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Enerji kimlik belgesinin hazırlanması başvuruda bulunduğunuz kurumun yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Kurumumuza yapacağınız başvurularınız en kısa sürede incelenerek uzman ekibimiz tarafından EKB’niz oluşturulur ve tarafınıza ulaştırılır.

Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Enerji kimlik belgesi ücretleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak “EKB binaya mı, daireye mi verilir?” sorusu gelir. EKB, binanın tamamı için hazırlanır. Yani daire daire belge hazırlanması mümkün değildir. Bu nedenle enerji kimlik belgesi fiyatlarını etkileyen başlıca faktörler arasında binanın tipi ve bina içinde bulunan daire sayısı yer alır.
Ayrıca binanın kaç metrekare olduğu, projenin karmaşıklığı ve binanın yeni inşa edilen ya da mevcut bir bina olması da fiyat belirlemede rol oynar.

Sık Sorulan Sorular
Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
+ -

EKB alınmaması durumunda herhangi bir cezai işlem uygulanmaz ya da yaptırıma gidilmez. Ancak binalarla ilgili işlem yapmak için EKB şartı arandığından mevcut binanızın enerji kimlik belgesi bulunmuyorsa hiç zaman kaybetmeden başvuruda bulunmanız önem taşır.

Enerji Kimlik Belgesi Olmadan Ev Satılır mı?
+ -

Enerji kimlik belgesinin istinai binalar dışında tüm binalar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığın yaptığı düzenleme sonucunda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren zorunlu kılındığından bahsetmiştik. Bu nedenle alım, satım ya da kiralama işlemlerinin yapılabilmesi için binaların enerji kimlik belgesine sahip olması gerekiyor. Yani enerji kimlik belgesini çıkarmadığınız evinizi satmanız mümkün değil.

Enerji Kimlik Belgesi Olmadan İskan Alınır mı?
+ -

İskan; herhangi bir binanın inşaatı bittikten sonra alınan, binanın belirlenen standartlara uygun olduğunu gösteren yapı kullanım izin belgesi olarak tanımlanabilir.
Eğer inşaatı tamamlanan bir binanız bulunuyorsa ve iskan ruhsatını almak istiyorsanız öncelikle EKB zorunluluğunuz bulunuyor. Yapılan binanın ise enerji kimlik belgesi sınıfının en azından C olması gerekiyor. C sınıfından daha düşük bir sınıfta inşa edilen yeni binalara ise iskan belgesi verilmiyor.

Enerji Kimlik Belgesinin Avantajları

Enerji kimlik belgesi yasal olarak bir zorunluluk olmasının yanı sıra birçok avantaj da sağlar. Bu belge sayesinde binanızın;

  • Enerji sınıfını,
  • Isıtma, soğutma, sıcak su, havalandırma, aydınlatma için tükettiği enerji miktarını,
  • Yalıtım bilgilerini,
  • Sera gazı emisyonunu,
  • Bina yapım yılını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Ayrıca EKB sayesinde binanız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescillenmiş olur. Alım, satım ya da kiralama işlemleriniz sorunsuz olarak gerçekleşir. Eğer binanız yeni bir bina ise iskan ruhsatını rahatlıkla alabilirsiniz.


Siz de ister yeni ister mevcut binanız için zahmetsiz, hızlı ve avantajlı fiyatlarla EKB çıkarmak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.